Succes. Doi timişoreni au realizat un proiect muzical cinematic / experimental / electroacustic care a depăşit graniţele României.
Felix Petrescu (Waka X) şi Valentin Toma (Toma Carnagiu, FKA Qewza), cei doi timişoreni care au pus bazele proiectului muzical Makunouchi Bento, şi-au început “odiseea” în anul 2001, când au pus bazele acestui proiect muzical cinematic / experimental / electroacustic. Makunouchi Bento înseamnă în japoneză “cutia pentru prânz” şi este o cutie din lemn lustruită şi îngrijită, împărţită în compartimente cu bunătăţi culinare.
«În 2001, ce făceam noi (IDM la vremea respectivă) era ceva relativ nou pentru România, noi mai ştiam doar două proiecte de gen. Acum muzica electronică s-a răspândit, aproape toată lumea ascultă măcar un sub-gen – însă accentul tot se pune mai mult pe muzica de club / dans, sau muzica “lounge” ceva mai facilă. Sunt oricum mai mulţi cei “aware” de muzica experimentală, au acces mai uşor la ea, mai sunt când şi când evenimente deschise la aşa ceva. Va rămâne oricum de nişă, pentru că altfel n-ar mai fi “experimentală”», spun cei doi timişoreni despre muzica lor.
Reorchestrarea filmelor mute
De-a lungul anilor Makunouchi Bento a devenit un nume cunoscut în rândul amatorilor de muzici experimentale de la noi din ţară, iar cei doi artişti au fost implicaţi într-o serie de proiecte, printre care s-au numărat şi cele numite “rescoring”, care presupun reorchestrarea live a unor filme mute.
«Rescoring e înlocuirea coloanei sonore originale a unui film cu una nouă, şi se practică la filmele mute, unde track-ul audio este alcătuit doar din muzică. Prin “DJ set şi elemente live” subliniem că nu este un concert, nu este muzica noastră personală reprodusă live sau o compoziţie improvizată, ci un DJ set din piese diverse (sunt incluse şi câteva de-ale noastre), peste care intervenim cu alte elemente menite să marcheze acţiuni din film: samples, synth, percuţii, zgomote, instrumente acustice şi alte sunete la microfon. Suntem mari consumatori, atât de muzică interesantă, de diverse genuri, cât şi de filme, şi ni s-a părut că putem face unele filme mai interesante băgându-ne coada în soundtrack-ul lor. Ce e important, când alegem un film, e să fie mut (pentru că nu avem acces la track-ul separat al vocilor din film, să putem înlocui doar muzica şi păstra replicile), potrivit ca lungime, cu scene suficient de lungi încât să putem potrivi nişte piese fără a trebui să le schimbăm la fiecare 20-30 de secunde – asta ar deveni prea obositor pentru spectatori. Nu am face rescoring la comedii romantice sau slapstick-uri mute – nu e genul nostru de muzică ce s-ar potrivi acolo. Preferăm horror-uri, filme experimentale, basme şi ficţiuni. În filmele mute, muzica curge de la un capăt la altul, şi are un rol important în experienţa vizionării. Reacţiile publicului au fost foarte bune, dar nu ştiu dacă conceptul e neapărat perceput ca ceva foarte “nou” – în fond, pentru unii poate fi o simplă proiecţie de film. S-a apreciat însă selecţia noastră muzicală şi felul în care am gândit-o să se potrivească cu filmul», spun cei doi timişoreni.
Proiectele celor de la Makunouchi Bento au avut un feedback cât se poate de pozitiv în rândul amatorilor de muzici “mai altfel”, iar de-a lungul anilor, cei doi timişoreni au fost invitaţi să susţină recitaluri şi rescoring-uri în cadrul unor manifestări cunoscute. În anul 2008 Makunouchi Bento a refăcut coloana sonoră a filmului “The Phantom Carriage” (1921) în cadrul Festivalului TIFF de la Cluj iar de-a lungul anilor au mai fost invitaţi la Alba Iulia Music & Film Festival sau Casa Filmelor din cadrul Festivalului Plai. Un alt concert interesant al celor doi a avut loc acum doi ani în deschiderea Bienalei de artă Timişoara Art Encounters, unde Makunouchi Bento a susţinut un recital alături de Trompetre şi VJ Mistik, în incinta Cazarmei U din oraş.
Proiecte pentru acest an
2017 este un an cât se poate de “plin” pentru cei doi timişoreni. Fiindcă în luna august s-au împlinit şapte ani de la apariţia albumlui Swimé, băieţii au oferit spre download gratuit varianta high-quality a acestuia pentru audiofili.
«Anul acesta, în februarie am lansat o piesă de o oră în colaborare cu Ewan Hofmann (proiectul experimental al lui Silent Strike), inclusă pe albumul său de 24 de ore. A urmat în martie un release la labelul indonezian Tandem Tapes, în format digital şi casetă audio ediţie limitată (primul nostru release pe casetă, în afară de apariţiile pe compilaţiile TMBase), împreună cu Sonoroase Păsărele. În aprilie am lansat My Little Humanity (L)OST, soundtrack-ul nostru pentru un joc marca Antennaria Games (argentinianul ce a realizat şi videoclipul pentru piesa noastră, Telegrams for the Little Sea Winds). În iunie am apărut cu încă o piesă nouă, exclusivă, pe o compilaţie digitală la labelul Tandem Tapes.
Am pregătit o piesă nouă pentru o compilaţie românească de chill / lounge, ce va apărea în toamna acestui an, şi am fost destul de ocupaţi cu lucrul pentru soundtrackul filmului / mockumentary horror Bodrog, al prietenului nostru Mihai Sălăjan, aka Selfmademusic. Filmul va fi terminat probabil la finalul acestei toamne, momentan a fost proiectat doar un scurt teaser în cadrul festivalului Ceau Cinema din Timişoara, în iulie. Muzica fiind în mare măsură terminată, am decis s-o prezentăm live înaintea lansării filmului, în cadrul a 2 evenimente: ODD Nights (16 septembrie, Bucureşti) şi Media Art Festival (23 septembrie, Arad). Live act-ul va include proiecţia unor filmări din Bodrog, ce nu au intrat în edit-ul final, şi alături de noi pe scenă va fi Selfmademusic, cu un material audio de-al său ce trebuia să intre pe coloana sonoră a filmului înaintea implicării noastre în proiect», ne-au declarat timişorenii de la Makunouchi Bento.