Nume de cod: Science Night.
Insistam sa stiti ca actul acesta nu e un "show", e un "spatiu". Un spatiu sonor si vizual in care lumea se relaxeaza si asculta muzica ambientala, discuta cu cei din jur si priveste cand si cand la experimentele vizuale de pe ecran.
Science Night este un tribut adus fascinantei lumi a documentarelor stiintifice din anii '50-'60-'70, perioada din istoria omenirii cand stiinta era privita cu mare interes si curiozitate de oricine. Genul SF inflorea si el, iar viitorul era pasul pe care cei mai multi doreau sa-l faca cu zimbetul pe buze.
Documentarele de atunci musteau de elemente artistice. Erau creative, fascinante, multe chiar psihedelice. Reuseau sa te tina lipit de ecran (mare sau mic) zeci de minute, facand productia de suruburi sau studierea unor bacterii o intreaga "aventura a cunoasterii", oferind viziuni tulburatoare despre universul inconjurator, extinzand simturile privitorului.
Science Night nu e facut din nostalgie, ci mai mult din dorinta de a re-trezi curiozitatea fata de documentarul stiintific facut artistic si fata de marea stiinta.
Materialul vizual (mixat, asociat si combinat) cuprinde: documentare vechi, vizualizari stiintifice de date, eseuri vizuale despre stiinta, reproduceri si simulari artistice ale unor fenomene, filme tutoriale de masini si aparate, filme didactice etc. Ca si coloana sonora, cei doi artisti folosesc muzica din colectiile lor particulare, adunata in ultimii 15 ani, dar si multe piese proprii.
Tehnic, Science Night este un proiect audio-vizual (DJ+VJ creativ). Practic, locatia de desfasurare devine zona de relaxare. Un trip fara substante si opiacee (altele decat cele pe care creierul nostru le produce singur).
Rostul Science Night: sa ne aduca aminte ca existat si un altfel de film care a inflacarat imaginatia si curiozitatea multor generatii, inclusiv a celor care au facut acest mic omagiu.