Mixtape.
Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet quisque rutrum.

Instagram

1. De unde a venit ideea combinării lui Bartók cu muzica pe care o fac Silent & Manukouchi?


Materialul a fost conceput pentru seria de concerte "Retracing Bartók", organizată de Jazz Updates în colaborare cu TM2021, și curatoriată de pianistul New-Yorkez de origine română Lucian Ban, împreună cu Jazz Updates. E un proiect multidisciplinar de arheologie culturală, ce face parte din programul Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii, și se întinde pe mai mulți ani, începând cu 2018. Cum Lucian a mai colaborat cu Silent Strike, i-a încredințat lui partea electronică a proiectului - pentru că primele concerte au fost mai mult în zona de jazz - iar Silent ne-a cooptat și pe noi. Mai ales că suntem timișoreni, și proiectul se concentrează în special pe folclorul din zona Banatului. E interesant de știut însă că această colecție, din care noi am ales o parte minusculă, conține în jur de 3500 de cântece vocale și instrumentale și e, din ce știu, cea mai importantă colecție de cântece de folclor din Transilvania, înregistrată pe cilindri de ceară cu ajutorul fonografului și transcrisă și pe partituri de Béla Bartók. Pentru ca mai apoi să fie digitizată. Înregistrările folosite sunt de la Muzeul de Etnografie din Budapesta / Academia din Budapesta și Academia de muzică, și sunt obținute cu ajutorul lui Németh István Csaba, cercetător la Institutul de Muzicologie al Academiei Ştiințifice Maghiare și profesor la Universiatea de Muzică Franz Liszt.


2. Cum se împacă tradiția profundă, așa cum a „prins-o” sonor Bartok, cu muzica experimentală electronică pe care o faceți?


Nu se împacă neapărat. Nici nu e obligatoriu să se împace, nu totul e cu happy ending. Din perspectiva noastră, acele cântece vechi - la fel ca interpreții lor, morți între timp, sau tehnologia veche de înregistrare - sunt ca niște fantome, rătăcite și nebăgate în seamă în vremurile actuale. Exact la fel, sample-urile nu sunt în primul plan în piesele noastre, cu mici excepții... e nevoie de atenția ascultătorului pentru a putea fi descoperite.


3. Cum ați lucrat concret?


Fiecare lucrează în propriul studio. Ne-am ales toți 3 niște cântece care ne-au inspirat, din materialul pus la dispoziție, și am început să procesăm și să compunem peste. Mai apoi, am pasat materialele între noi, să contribuie fiecare și să-și adauge "semnătura" sonoră. Dar baza se simte, dacă asculți albumul, îți dai seama de influențele diferite. Ceea ce e bine, zicem noi, nu ar trebui să plictisească materialul.


4. Aveți în proiect și concerte? (înțeleg că e și o componentă video)


Cu siguranță. Totul a pornit de la un concert - în Timișoara, în iunie 2019. Materialul croit atunci a fost îmbunătățit pentru album, și acum încercăm să îmbunătățim și live act-ul, să îl prezentăm în mai multe orașe din țară, măcar București, Cluj... Dacă avem noroc să îl facem și în alte țări, cu atât mai bine. Pentru concert, într-adevăr, avem o componentă vizuală asigurată de Dan Basu, colaboratorul lui Silent Strike. Se pot vedea mici frânturi din visuals în video-ul pe care l-am făcut public. Iar coperta albumului e desenată de artista timișoreancă Sorina Vazelina, cu care am mai colaborat noi, Makunouchi Bento.